Niezalogowany
zmień rozmiar:

Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 w Trzebini

Adres: Głogowa 12
32-540 Trzebinia
pokaż na mapie
Dyrektor: Renata Bębenek
Strona WWW: https://zsech.edu.pl
E-mail: sekretariat@zsech.edu.pl
Telefon: (32) 612-11-85

Opis oferty:



Informacje ogólne:
EKONOMIK - KSZTAŁTUJĄC TERAŹNIEJSZOŚĆ WPŁYWAMY NA PRZYSZŁOŚĆ
Co nas wyróżnia?
- bogata oferta edukacyjna - ciekawe kierunki kształcenia wzbogacone o dodatkowe specjalności,
- wysoka zdawalność egzaminów zewnętrznych potwierdzona przyznaniem Brązowej Tarczy w Rankingu Liceów i Techników - Perspektywy 2024,
- certyfikaty - „Szkoła z Klasa”, „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”, „Zadowolony Konsument”,
- wysoko wykwalifikowana kadra pedagogiczna,
- organizacja kursów i zajęć rozwijających dodatkowe kompetencje zawodowe,
- świetnie wyposażone pracownie do nauki zawodów i laboratorium chemiczne,
- nowoczesna hala sportowa wraz z salą do fitness,
- bogata oferta wycieczek zawodowych i turystycznych,
- stypendia dla najlepszych uczniów,
- bardzo dobra lokalizacja szkoły - dogodny dojazd,
- wysoko oceniana przez uczniów, przyjazna i bezpieczna atmosfera panująca w szkole.


Oferta:
​Kierunki, w których kształcimy – nabór 2025/2026:
Technikum Nr 1:
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI,
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - specjalność:  
a)    edukacja policyjna,
b)    mundurowe służby operacyjne,
TECHNIK SPEDYTOR,
TECHNIK SPEDYTOR - specjalność:
a)    edukacja policyjna,
b)    służba celna,
TECHNIK EKONOMISTA,
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH,
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - specjalność:
a)    dietetyka i fitness,
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI – KWALIFIKACJA: CUKIERNIK - NOWOŚĆ
TECHNIK ANALITYK,
TECHNIK ANALITYK - specjalność:
a)    kryminalistyka,

b)    kosmetologia i produkty kosmetyczne,
TECHNIK HOTELARSTWA.

I Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół Ekonomiczno-Chemicznych:
- klasa o profilu biologiczno-chemicznym (przedmioty rozszerzone: biologia i chemia)

Szkoła Branżowa I stopnia:
- piekarz, wędliniarz, cukiernik, sprzedawca


Zajęcia dodatkowe :
W naszej szkole możesz rozwijać swoje pasje i zainteresowania w:
- Szkolnym Kole Gastronomicznym,
- Szkolnym Kole Turystycznym PTT,
- Szkolnym Kole Caritas,
- Szkolnym Zespole Wokalnym,
- Szkolnym Kole Tanecznym,
- Szkolnym Kole Teatralnym,
- Szkolnym Kole Wolontariatu,
- Szkolnym Kole Naukowo-Badawczym „Food Lab Tech”,
- Dyskusyjnym Klubie Kulturalnym,
- Kole Młodych Ekonomistów,
- Centrum Informacji Ekologicznej Powiatu Chrzanowskiego.

Współpracujemy z:
- Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie,
- Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie,
- Akademią Śląską w Katowicach,
- Akademią WSB w Dąbrowie Górniczej,
- Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego „APEIRON” w Krakowie,
- Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej,
- Małopolską Uczelnią Państwową im. rotmistrza W. Pileckiego w Oświęcimiu,
- LS Airport Services S.A. w Balicach,
- Komendą Powiatową Policji w Chrzanowie,
- Szpitalem Powiatowym w Chrzanowie,
- Powiatową Strażą Pożarną w Chrzanowie,
- Zakładem Ubezpieczeń Społecznych (oddział w Chrzanowie),
- Powiatowym Urzędem Pracy w Chrzanowie,
- Trzebińskim Centrum Kultury,
- Przedsiębiorstwem Górka Cement S.A. w Trzebini,
- Firmą Simair-Flight Simulation Center w Warszawie,
- Firmą „DORADCY COOLINARNI”,
- Firmą Fagron w Trzebini,
- Firmą Unimetal Rec w Trzebini.




Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Próg punktów
CUKIERNIK Kształcenie w zawodzie cukiernik odbywa się w Branżowej Szkole I stopnia przez 3 lata.
Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich
dekorowaniem. Powinien być przygotowany do bezpiecznego użytkowania maszyn i urządzeń w toku produkcji oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki
magazynowej surowców, półproduktów cukierniczych i wyrobów gotowych. Podczas wykonywania zadań zawodowych zobowiązany jest przestrzegać
przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii, udzielać pierwszej pomocy
przedmedycznej poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia. Wymaganiami pracodawców wobec absolwentów
są też: posługiwanie się specjalistycznymi programami komputerowymi, językiem obcym zawodowym oraz wdrażanie postępu technicznego
i technologicznego przy wykorzystaniu dostępnych źródeł informacji zawodowej.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
PIEKARZ Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta w tym zawodzie nauczysz się:
– przygotowywać ciasta zgodnie z recepturą, prowadzić ich fermentację z zachowaniem parametrów technologicznych;
– dzielić i kształtować ręcznie lub mechanicznie ciasta na kęsy;
– wypiekać ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
– obsługiwać maszyny urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową;
– dokonywać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta oraz gotowego pieczywa.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
SPRZEDAWCA Zadaniem sprzedawcy jest profesjonalna obsługa klientów z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Szkoła przygotowuje ucznia do pracy w punktach sprzedaży detalicznej, hurtowej lub w sklepach internetowych. Rozwój handlu wielkopowierzchniowego daje sprzedawcom duże możliwość zatrudnienia, a zdobyte umiejętności będą również przydatne do prowadzenia własnej działalności.
Kwalifikacje zawodowe:
HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
WĘDLINIARZ Wędliniarz zajmuje się ubojem zwierząt rzeźnych oraz dzieleniem ich tusz na części. Z mięsa i podrobów przygotowuje wyroby wędliniarskie. Uczniowie uczą się posługiwać rozmaitymi maszynami i narzędziami. Młodzież poznaje anatomię zwierząt rzeźnych, aby wiedzieć, które części zwierząt są jadalne, a które nie. Na zajęciach uczniowie uczą się dzielić ich mięso na części; przygotowywać solanki i peklować mięso; sznurować, siatkować i nastrzykiwać mięso przeznaczone do wędzenia; wędzić, suszyć, piec i parzyć mięso aby uzyskać konkretne wyroby wędliniarskie. Poznają także receptury określające surowce, materiały pomocnicze i przyprawy niezbędne do uzyskania różnych wędlin.
Absolwent może pracować w ubojniach, zakładach rozbioru mięsa, w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 126; Wersja: 25.104.20250509.1649 Harmonogram ID: 529;