Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 1 w Trzebini
Opis oferty:
Informacje ogólne:
EKONOMIK - KSZTAŁTUJĄC TERAŹNIEJSZOŚĆ WPŁYWAMY NA PRZYSZŁOŚĆ
Co nas wyróżnia?
- bogata oferta edukacyjna - ciekawe kierunki kształcenia wzbogacone o dodatkowe specjalności,
- wysoka zdawalność egzaminów zewnętrznych potwierdzona przyznaniem Brązowej Tarczy w Rankingu Liceów i Techników - Perspektywy 2024,
- certyfikaty - „Szkoła z Klasa”, „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”, „Zadowolony Konsument”,
- wysoko wykwalifikowana kadra pedagogiczna,
- organizacja kursów i zajęć rozwijających dodatkowe kompetencje zawodowe,
- świetnie wyposażone pracownie do nauki zawodów i laboratorium chemiczne,
- nowoczesna hala sportowa wraz z salą do fitness,
- bogata oferta wycieczek zawodowych i turystycznych,
- stypendia dla najlepszych uczniów,
- bardzo dobra lokalizacja szkoły - dogodny dojazd,
- wysoko oceniana przez uczniów, przyjazna i bezpieczna atmosfera panująca w szkole.
Oferta:
Kierunki, w których kształcimy – nabór 2025/2026:
Technikum Nr 1:
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI,
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - specjalność:
a) edukacja policyjna,
b) mundurowe służby operacyjne,
TECHNIK SPEDYTOR,
TECHNIK SPEDYTOR - specjalność:
a) edukacja policyjna,
b) służba celna,
TECHNIK EKONOMISTA,
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH,
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - specjalność:
a) dietetyka i fitness,
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI – KWALIFIKACJA: CUKIERNIK - NOWOŚĆ
TECHNIK ANALITYK,
TECHNIK ANALITYK - specjalność:
a) kryminalistyka,
b) kosmetologia i produkty kosmetyczne,
TECHNIK HOTELARSTWA.
I Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół Ekonomiczno-Chemicznych:- klasa o profilu biologiczno-chemicznym (przedmioty rozszerzone: biologia i chemia)
Szkoła Branżowa I stopnia:
- piekarz, wędliniarz, cukiernik, sprzedawca
Zajęcia dodatkowe :W naszej szkole możesz rozwijać swoje pasje i zainteresowania w:- Szkolnym Kole Gastronomicznym,
- Szkolnym Kole Turystycznym PTT,
- Szkolnym Kole Caritas,
- Szkolnym Zespole Wokalnym,
- Szkolnym Kole Tanecznym,
- Szkolnym Kole Teatralnym,
- Szkolnym Kole Wolontariatu,
- Szkolnym Kole Naukowo-Badawczym „Food Lab Tech”,
- Dyskusyjnym Klubie Kulturalnym,
- Kole Młodych Ekonomistów,
- Centrum Informacji Ekologicznej Powiatu Chrzanowskiego.
Współpracujemy z:- Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie,
- Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie,
- Akademią Śląską w Katowicach,
- Akademią WSB w Dąbrowie Górniczej,
- Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego „APEIRON” w Krakowie,
- Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej,
- Małopolską Uczelnią Państwową im. rotmistrza W. Pileckiego w Oświęcimiu,
- LS Airport Services S.A. w Balicach,
- Komendą Powiatową Policji w Chrzanowie,
- Szpitalem Powiatowym w Chrzanowie,
- Powiatową Strażą Pożarną w Chrzanowie,
- Zakładem Ubezpieczeń Społecznych (oddział w Chrzanowie),
- Powiatowym Urzędem Pracy w Chrzanowie,
- Trzebińskim Centrum Kultury,
- Przedsiębiorstwem Górka Cement S.A. w Trzebini,
- Firmą Simair-Flight Simulation Center w Warszawie,
- Firmą „DORADCY COOLINARNI”,
- Firmą Fagron w Trzebini,
- Firmą Unimetal Rec w Trzebini.
Dostępne miejsca:
Nazwa |
Opis |
Próg punktów |
CUKIERNIK |
Kształcenie w zawodzie cukiernik odbywa się w Branżowej Szkole I stopnia przez 3 lata. Cukiernik wykonuje czynności produkcyjno-technologiczne związane ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich dekorowaniem. Powinien być przygotowany do bezpiecznego użytkowania maszyn i urządzeń w toku produkcji oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki magazynowej surowców, półproduktów cukierniczych i wyrobów gotowych. Podczas wykonywania zadań zawodowych zobowiązany jest przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii, udzielać pierwszej pomocy przedmedycznej poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia. Wymaganiami pracodawców wobec absolwentów są też: posługiwanie się specjalistycznymi programami komputerowymi, językiem obcym zawodowym oraz wdrażanie postępu technicznego i technologicznego przy wykorzystaniu dostępnych źródeł informacji zawodowej.
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski |
0 |
PIEKARZ |
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta w tym zawodzie nauczysz się: – przygotowywać ciasta zgodnie z recepturą, prowadzić ich fermentację z zachowaniem parametrów technologicznych; – dzielić i kształtować ręcznie lub mechanicznie ciasta na kęsy; – wypiekać ciasta w różnych typach pieców piekarskich; – obsługiwać maszyny urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową; – dokonywać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta oraz gotowego pieczywa.
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski |
0 |
SPRZEDAWCA |
Zadaniem sprzedawcy jest profesjonalna obsługa klientów z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Szkoła przygotowuje ucznia do pracy w punktach sprzedaży detalicznej, hurtowej lub w sklepach internetowych. Rozwój handlu wielkopowierzchniowego daje sprzedawcom duże możliwość zatrudnienia, a zdobyte umiejętności będą również przydatne do prowadzenia własnej działalności. Kwalifikacje zawodowe: HAN.01. Prowadzenie sprzedaży
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski |
0 |
WĘDLINIARZ |
Wędliniarz zajmuje się ubojem zwierząt rzeźnych oraz dzieleniem ich tusz na części. Z mięsa i podrobów przygotowuje wyroby wędliniarskie. Uczniowie uczą się posługiwać rozmaitymi maszynami i narzędziami. Młodzież poznaje anatomię zwierząt rzeźnych, aby wiedzieć, które części zwierząt są jadalne, a które nie. Na zajęciach uczniowie uczą się dzielić ich mięso na części; przygotowywać solanki i peklować mięso; sznurować, siatkować i nastrzykiwać mięso przeznaczone do wędzenia; wędzić, suszyć, piec i parzyć mięso aby uzyskać konkretne wyroby wędliniarskie. Poznają także receptury określające surowce, materiały pomocnicze i przyprawy niezbędne do uzyskania różnych wędlin. Absolwent może pracować w ubojniach, zakładach rozbioru mięsa, w zakładach przetwórstwa mięsnego.
Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka, Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski |
0 |
Przykładowe zdjęcia:
Mapa