Niezalogowany
zmień rozmiar:

Technikum Nr 1 w Trzebini

Adres: Głogowa 12
32-540 Trzebinia
pokaż na mapie
Dyrektor: Renata Bębenek
Strona WWW: https://zsech.edu.pl
E-mail: sekretariat@zsech.edu.pl
Telefon: (32) 612-11-85

Opis oferty:



Informacje ogólne:

EKONOMIK - KSZTAŁTUJĄC TERAŹNIEJSZOŚĆ WPŁYWAMY NA PRZYSZŁOŚĆ
Co nas wyróżnia?
- bogata oferta edukacyjna - ciekawe kierunki kształcenia wzbogacone o dodatkowe specjalności,
- wysoka zdawalność egzaminów zewnętrznych potwierdzona przyznaniem Brązowej Tarczy w Rankingu Liceów i Techników - Perspektywy 2025,
- certyfikaty - „Szkoła z Klasa”, „Szkoła Promująca Bezpieczeństwo”, „Zadowolony Konsument”,
- wysoko wykwalifikowana kadra pedagogiczna,
- organizacja kursów i zajęć rozwijających dodatkowe kompetencje zawodowe,
- świetnie wyposażone pracownie do nauki zawodów i laboratorium chemiczne,
- nowoczesna hala sportowa wraz z salą do fitness,
- bogata oferta wycieczek zawodowych i turystycznych,
- stypendia dla najlepszych uczniów,
- bardzo dobra lokalizacja szkoły - dogodny dojazd,
- wysoko oceniana przez uczniów, przyjazna i bezpieczna atmosfera panująca w szkole.



Oferta:
Kierunki, w których kształcimy – nabór 2025/2026:

Technikum Nr 1:
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - Trudno nie zauważyć możliwości, jakie stwarza położenie naszego powiatu – dokładnie pośrodku dwóch wielkich miast – Krakowa i Katowic, stanowiących centra podróżnicze i przeładunkowe (lotniska, dworce kolejowe, firmy transportowe, logistyczne i spedycyjne). Co więcej, branża transportowo-logistyczna w naszym kraju rozwija się, powstają nowe terminale, firmy logistyczno-magazynowe i porty. Ten zawód da Ci możliwość pracy w terminalach przeładunkowych (zapewniających przeładunek 
z jednego środka transportu na drugi, np. z samolotu do pociągu towarowego) i pasażerskich, przedsiębiorstwach logistycznych, spedycyjnych i transportowych, portach lotniczych, morskich i rzecznych. I pamiętaj: zawód ten przygotowuje do pracy na całym świecie. Niektórzy z Was, jak nasi absolwenci, mogą wybrać możliwość pracy na lotnisku lub morskich portach przy odprawie pasażerów, albo w roli stewarda na pokładzie samolotu.
Uzyskany tytuł technika eksploatacji portów i terminali jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPL.02. Obsługa podróżnych w portach i terminalach.
SPL.03. Obsługa ładunków w portach i terminalach.
Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: geografia, język angielski.
U nas nauczysz się:
- obsługi podróżnych w portach i terminalach,
- magazynowania różnego rodzaju ładunków (w tym niebezpiecznych, wielkogabarytowych, żywych zwierząt) w portach i terminalach,
- obsługi środków transportu w portach morskich i rzecznych, a także w terminalach samochodowych, kolejowych i lotniczych,
- przygotowania dokumentów do przeładunku i magazynowania towarów,
- wyboru odpowiednich środków transportu do obsługi portów i terminali,
- obsługi zintegrowanych systemów informatycznych stosowanych w organizacji pracy portów i terminali,
- obliczania kosztów przeładunku i magazynowania towarów, a także obsługi pasażerów,
- języka angielskiego zawodowego używanego w portach i w terminalach.
Dodatkowo oferujemy:
- wycieczki szkoleniowe do portów lotniczych w Krakowie, Katowicach, Rzeszowie,
- wycieczki z przelotem samolotem pasażerskim z Krakowa do Gdańska, zwiedzanie portu morskiego DCT w Gdańsku, zwiedzanie promów Stena Line, Polferies oraz szkolenie morskie na promie, Raben Logistic Polska,
- wycieczki zagraniczne,
- możliwość uczestnictwa w wykładach otwartych oraz warsztatach na uczelniach wyższych (Politechnika Krakowska- wydział transportu, Akademia Ekonomiczna w Katowicach, Akademia Biznesu w Dąbrowie Górniczej, praktyki w centrach logistycznych, firmach transportowych i spedycyjnych, praktyki u największego agenta handlingowego w Polsce w Międzynarodowym Porcie Lotniczym w Katowicach oraz na lotnisku w Krakowie-Balicach, w centach logistycznych, firmach transportowych i spedycyjnych.
Znajdziesz pracę jako:
-pracownik terminali lotniczych, kolejowych, morskich i samochodowych zajmujący się obsługą pasażerów,
-specjalista w centrach logistyczno-dystrybucyjnych, zakładach produkcyjnych prowadzących magazyny,
-specjalista agencji obsługi portów morskich, rzecznych i lotniczych,
-pracownik w działach przedsiębiorstw transportowo-spedycyjnych,
-specjalista w przedsiębiorstwach przemysłowych i handlowych na terenie wolnych obszarów celnych,
-agencje obsługi portów rzecznych, morskich i lotnicze, porty morskie i rzeczne,
-przedsiębiorstwa transportowo-spedycyjne,
-terminale lotnicze, samochodowe i kolejowe,
-biura podróży,
-linie lotnicze jako stewardessa lub steward,
-własna działalność gospodarcza w zakresie obsługi pasażerskiej i towarowej zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej.

TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - specjalność edukacja policyjna -Edukacja Policyjna w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali to nie tylko dobre przygotowanie do egzaminów kwalifikujących do pracy 
w zawodzie policjanta (teoretycznych i sprawnościowych), to także doskonała szkoła wychowania obywatelskiego i patriotycznego, poprzez kształtowanie właściwych postaw, zaszczepienie dyscypliny, odpowiedzialności, uczciwości, umiejętności współpracy w zespole i szeroko rozumianej tolerancji wobec zachowania innych ludzi.
Ponadto oferujemy:
-naukę samoobrony i sztuk walki,
-szkolenie z zakresu ratownictwa przedmedycznego,
-szkolenie z zakresu kodeksu ruchu drogowego,
-naukę strzelania,
-zajęcia z psychologii z elementami kryminologii.
W ramach zawodu oraz innowacji Współpracujemy z Komendą Powiatową w Chrzanowie, Komendą Wojewódzką w Krakowie oraz Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego w Krakowie, 35 Wojskowym Oddziałem Gospodarczym w Krakowie, Zakładem Karnym 
w Krakowie.
Zajęcia częściowo realizowane będą na strzelnicy sportowej oraz na 4 dniowym wyjeździe szkoleniowym dla młodych adeptów.
Obóz szkoleniowy z klas policyjnych składa się z następujących bloków tematycznych:
-zasady orientacji w terenie, szklaki górskie znakowane,
-doskonalenie kondycji,
-elementy walki wręcz, zasady samoobrony,
-środki przymusu bezpośredniego,
-techniki interwencji, sztuki walki,
-posługiwanie się bronią, Krav Maga,
-elementy kryminalistyki, techniki operacyjne,
-zajęcia z funkcjonariuszami Państwowej Straży Pożarnej,
-używania sprzętu gaśniczego,
-zasad gaszenia pożarów,
-sprzętu ochrony osobistej – maski, butle z tlenem, odzież, pierwsza pomoc przedmedyczna – techniki i zasady jej udzielania.
Uczniowie objęci projektem, oprócz realizacji podstawowych obowiązków ucznia zawartych w Statucie Szkoły i związanych z nauczanym zawodem, będą mieli ponadto obowiązek:
-uczestniczenia w zajęciach i osiągania pozytywnych ocen z wiedzy i umiejętności z zakresu „Edukacji Policyjnej”,
-godnego reprezentowania szkoły na zewnątrz,
-uczestniczenia w wycieczkach fakultatywnych, wyjściach do różnych instytucji, oraz zajęciach sprawnościowych organizowanych poza szkołą,
-pomagania i życzliwego traktowania innych,
-noszenia obowiązkowego umundurowania, w skład którego wchodzą: czarne spodnie, biała lub czarna podkoszulka z napisem „Klasa policyjna” i czarna bluza z napisem „Klasa policyjna”,
Absolwenci klas objętych innowacją otrzymają na świadectwach ukończenia szkoły wpis o odbytych zajęciach z „Edukacji Policyjnej”.

TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - specjalność mundurowe służby operacyjne - Nauka w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali ze specjalnością mundurowe służby operacyjne realizowana przy współpracy z lotniskowymi służbami żeglugi powietrznej, przygotuje Cię w przyszłości do:
-prowadzenia działań w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa w porcie lotniczym,
-pozyskiwania oraz przekazywania informacji dotyczących ciągłości operacyjnej portu lotniczego, w tym ochrony portu przed aktami bezprawnej ingerencji,
-monitorowania stanu infrastruktury portu lotniczego, prowadzenie działań operacyjnych zgodnie z obowiązującymi procedurami w celu zapewnienia bezpieczeństwa operacji lotniczych i lotniskowych w porcie lotniczym.

TECHNIK SPEDYTOR - Czym jest spedycja?
Spedycja to działalność polegającą na organizowaniu przewozu towarów. Firma spedycyjna wykonuje szereg czynności na rzecz zleceniodawcy związanych z organizacją transportu, zaczynając od dopasowania środka transportu, poprzez doradztwa w zakresie transportu ładunków, na rozładunku towaru kończąc.
A czym zajmuje się spedytor?
-pozyskiwaniem nowych klientów i przewoźników,
-bieżącą obsługą zleceniodawców,
-bezpośrednią współpracą z przewoźnikami,
-monitorowaniem obsługiwanych zleceń,
-pilnowaniem terminowości realizowanych usług,
-koordynowaniem procesu transportowego,
Uzyskany tytuł technika spedytora jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej. Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia:
SPL.05. Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów .
Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: geografia, język angielski.
U nas nauczysz się:
-zasad polityki transportowej,
-realizacji zleceń transportowo-spedycyjnych,
-przygotowania dokumentów spedycyjnych oraz transportowych,
-doboru odpowiednich środków transportu do przewożonego ładunku,
-obsługi różnych środków transportu wykorzystywanych w spedycji,
-obliczania kosztów transportu, załadunku przeładunku i wyładunku towarów,
-szacowania kosztów spedycyjnych,
-transportowania i przechowywania różnego rodzaju ładunków (w tym niebezpiecznych, wielkogabarytowych, żywych zwierząt),
-obsługi zintegrowanych systemów informatycznych stosowanych w pracy spedytora,
-umiejętności w zakresie obsługi celnej,
-języka angielskiego zawodowego używanego w spedycji.
Dodatkowo oferujemy:
-wycieczki szkoleniowe do firm spedycyjnych,
-wycieczki zawodowe np.: Śląskie Centrum Logistyki w Gliwicach, 8 Baza Lotnictwa Transportowego w Krakowie,
-wycieczki zagraniczne,
-możliwość uczestnictwa w wykładach otwartych oraz warsztatach na uczelniach wyższych (Politechnika Krakowska- wydział transportu, Akademia Ekonomiczna w Katowicach, Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej),
-praktyki w centach logistycznych, firmach transportowych i spedycyjnych.
Znajdziesz pracę jako:
-Specjalista ds. transportu,
-Specjalista ds. spedycji krajowej,
-Specjalista ds. spedycji międzynarodowej,
-Specjalista ds. importu i eksportu,
-Agent celny,
-Dyspozytor ładunkowy,
-Organizator przewozów,
-Sprzedawca usług spedycyjnych.

TECHNIK SPEDYTOR - specjalność edukacja policyjna
- Wybierając technika spedytora, możesz zdecydować się na dodatkową specjalność: edukacja policyjna. W efekcie nie tylko przygotujemy Ciebie do pracy zawodowej, zgodnej z kierunkiem kształcenia, ale damy możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji, przydatnych przy podejmowaniu pracy w służbach publicznych. Twoje kompetencje wzbogacą się o znajomość kodeksu ruchu drogowego i ratownictwa medycznego, psychologii z elementami kryminologii oraz umiejętności strzeleckie i samoobrony.

TECHNIK SPEDYTOR - specjalność służba celna Jeśli wybierzesz naukę w zawodzie technik spedytor o specjalności służba celna, realizowanej przy współpracy z Krajową Administracją Celną, zostaniesz przygotowany do:
-wykonywania zadań wynikających z przepisów wspólnotowych regulujących statystykę dotyczącą obrotu towarowego pomiędzy państwami członkowskimi Unii Europejskiej (INTRASTAT) oraz obrotu towarowego państw członkowskich Unii Europejskiej z pozostałymi państwami (EXTRASTAT),
-kontroli celno-skarbowa, towarów objętych procedurami celnymi,
-wykrywania, zapobiegania i zwalczania przestępstw i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców,
-realizacji polityki celnej w części dotyczącej przywozu i wywozu towarów,
-pełnienia służby w organach Administracji Celno-Skarbowej,
-kontynuowania kształcenia na uczelniach wyższych,
Na specjalności służba celna zwiększony został zakres zajęć praktycznych oraz praktyk w służbach celnych, w oddziałach Inspekcji Transportu Drogowego w celu lepszego przygotowania się do zawodu. Duży nacisk położono na przygotowaniu uczniów do pełnienia służby 
w organach Administracji Celno-Skarbowej oraz przekazaniu wiedzy z zakresu przepisów celnych niezbędnej do samodzielnego wykonywania obowiązków służbowych w podstawowej grupie stanowisk.
Raz w semestrze zajęcia będą realizowane na całodniowym wyjeździe szkoleniowym na placówce, granicy państwowej lub strzelnicy, a pod koniec roku szkolnego na 4-dniowym wyjeździe na obóz szkoleniowy.


TECHNIK EKONOMISTA
-Jeśli pragniesz zrealizować marzenia w zakresie finansów, poznać podstawowe zasady i mechanizmy funkcjonowania całej gospodarki oraz działających w niej przedsiębiorstw nasza szkoła oferuje Ci kierunek technika ekonomisty. Podczas nauki poznasz zasady: organizacji pracy biura firmy, obliczania wskaźników niezbędnych do określenia sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy, sporządzania sprawozdań finansowych, prowadzenia pełnej i uproszczonej księgowości, pracy działu kadr i płac, obsługi specjalistycznych programów księgowo-finansowych, kadrowo-płacowych oraz magazynowo-sprzedażowych, marketingu, samodzielnego wykonania zadań w zakresie zaopatrzenia, magazynowania materiałów i gotowych produktów, transportu, sprzedaży towarów i usług, prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Uczeń w trakcie nauki zdobywa wiedzę i umiejętności z zakresu:
-wykorzystania programów komputerowych do obsługi finansowo-księgowej przedsiębiorstw,
-prowadzenia spraw kadrowo – płacowych,
-tworzenia biznesplanów,
-dokonywania analiz ekonomicznych,
-prowadzenia rozliczeń finansowych z budżetami, instytucjami ubezpieczeniowymi, bankami i innymi jednostkami organizacyjnymi,
-prowadzenia korespondencji w sprawach osobowych, finansowych i handlowych,
-sporządzania typowych dokumentów i sprawozdań dotyczących funkcjonowania przedsiębiorstw, produkcji, sprzedaży i usług,
-ewidencjonowania i analizowania operacji gospodarczych,
-obliczania wskaźników efektywności działalności jednostki organizacyjnej.
Po ukończeniu tego kierunku uzyskasz: doświadczenia zawodowe zdobyte podczas praktyk w bankach, przedsiębiorstwach, firmach, instytucjach finansowych i urzędach, możliwość posługiwania się dwoma językami obcymi w kontaktach z kontrahentami, umiejętność redagowania korespondencji handlowej w języku polskim i obcym, umiejętność wypełniania dokumentów w działalności finansowo- księgowej, magazynowej i sprzedażowej, płacowo-kadrowej, dokumentów podatkowych, obsługi kasy fiskalnej i sprzętu biurowego, urządzeń bankowych
Jakich przedmiotów będę się uczył?
Będziesz się uczył zarówno przedmiotów ogólnokształcących jak i ekonomicznych, takich jak m.in.: podstawy ekonomii i statystyki, prowadzenie gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych, prowadzenie spraw kadrowych i rozliczanie wynagrodzeń, gospodarowanie zasobami rzeczowymi i dokumentowanie zdarzeń gospodarczych, elementy prawa,  systemy komputerowe w rozliczeniach finansowych, systemy komputerowe w dokumentacji kadrowo-płacowej.
Gdzie pojadę na wycieczkę zawodową?
Jednym z elementów kształcenia są wycieczki programowe. Organizujemy wycieczki do banków, firm i zakładów produkcyjnych, na wyższe uczelnie. Uczestniczymy w wykładach tematycznych, w imprezach targowych. Bierzemy udział w spotkaniach z przedstawicielami urzędu miasta, urzędu pracy, ZUS, urzędu skarbowego i  właścicielami firm.
Gdzie i kiedy będę miał praktykę zawodową?
Praktyki zawodowe odbywają się w III i IV klasie – w wymiarze 140 godzin każda (czyli po 4 tygodnie). W przypadku problemów ze znalezieniem miejsca odbywania praktyki oczywiście możesz liczyć na naszą pomoc.
Kiedy będę zdawał egzaminy zawodowe z poszczególnych kwalifikacji?
W zawodzie technik ekonomista przewidziane są 2 kwalifikacje: EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej i EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych. Egzaminy zawodowe odbywają się w IV i w połowie V klasy. Po zdaniu egzaminów z kwalifikacji uzyskujesz dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik ekonomista.
Jakie języki obce mogę wybrać?
W naszej szkole obowiązkowo uczysz się języka angielskiego oraz drugiego: niemieckiego, francuskiego lub hiszpańskiego. Poza zajęciami „ogólnymi” z dwóch języków obcych (w tym z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym), będziesz również miał możliwość uczęszczania na lekcje języka angielskiego zawodowego, które zapoznają Ciebie z terminologią związaną z tym zawodem.
Gdzie potem znajdę pracę?
Technik ekonomista może być zatrudniony na wszystkich stanowiskach pracy w obszarze prac ekonomiczno-biurowych. W przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych, w bankach, instytucjach ubezpieczeniowych i podatkowych, w działach marketingu, zaopatrzenia
i gospodarki materiałowej, zatrudnienia, wynagrodzeń, księgowości, sprzedaży produktów, planowania produkcji, sprawozdawczości finansowej, w obrocie i zarządzaniu nieruchomościami oraz instytucjach prowadzących badaniach rynku.
Możesz pracować jako: ekonomista, menedżer, wirtualny finansista, księgowy, specjalista w wydziałach nadzoru finansowego, specjalista ds. budżetowania, doradca finansowo – ubezpieczeniowy, specjalista d/s bankowości i kredytów, pracownik sekretariatu, doradca inwestycyjny 
i podatkowy, asystent dyrektora, asystent d/s administracji. Możesz również otworzyć własną firmę świadczącą usługi finansowe, księgowe czy ubezpieczeniowe.
Absolwenci tego kierunku poszukiwani są wszędzie tam, gdzie potrzebna jest fachowa wiedza z zakresu ekonomii, finansów, zarządzania, sprzedaży, logistyki, prowadzenia działalności gospodarczej i marketingu.
Technik ekonomista może podejmować pracę w:
-urzędach administracji państwowej i samorządowej,
-bankach,
-instytucjach ubezpieczeniowych,
-biurach rachunkowych i urzędach skarbowych,
-przedsiębiorstwach produkcyjnych
-firmach usługowych i handlowych,
-prowadzić własną działalność gospodarczą
Kończąc naukę w zawodzie technik ekonomista jesteś przygotowany, aby kontynuować edukację na uczelni wyższej na kierunkach: ekonomia menedżerska, gospodarka i administracja publiczna, handel zagraniczny, transport i logistyka, handel i zarządzanie sprzedażą, reklama multimedialna, informatyka ekonomiczna, bankowość i finanse, towaroznawstwo, przedsiębiorczość i inwestycje, finanse i rachunkowość, zarządzanie zasobami ludzkimi.


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH -Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i prawidłowej obsługi konsumenta.
W zawodzie wyróżniamy 2 kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań. Uczniowie uczą się sporządzać potrawy i napoje zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Jakich przedmiotów będę się uczył?
Program nauczania obejmuje, oprócz przedmiotów ogólnokształcących, także przedmioty zawodowe takie jak m.in.: podstawy żywienia i gastronomii, wyposażenie techniczne w gastronomii, zasady żywienia, obsługa gościa, pracownia gastronomiczna, przygotowanie i wydawanie dań, barista.
Pamiętaj! Wybierając naukę w naszej szkole, otrzymujesz dwie profesjonalnie wyposażone pracownie gastronomiczne, w pełni przygotowane do przeprowadzania w nich egzaminów zawodowych!
Gdzie pojadę na wycieczki zawodowe?
Uczeń wybierający ten kierunek, może uczestniczyć w wycieczkach zawodowych do restauracji, hoteli, zakładów produkcyjnych. Może brać udział w stażach zawodoznawczych w Polsce i zagranicznych.
Gdzie i kiedy będę miał praktykę zawodową?
Praktyki odbywają się w klasie III i IV w wymiarze 140 godzin każda (tj. po 4 tygodnie).
Uczniowie tego kierunku mają do wyboru szeroką gamę praktyk zawodowych w restauracjach, hotelach, pensjonatach. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze znalezieniem miejsca praktyki, możesz liczyć na naszą pomoc!
Kiedy będę zdawał egzaminy zawodowe z poszczególnych kwalifikacji?
Egzaminy odbywają się kolejno:
Kwalifikacja HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec III klasy.
Kwalifikacja HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych w połowie V klasy.
Jakie języki obce mogę wybrać?
W naszej szkole obowiązkowo uczysz się języka angielskiego, a jako drugi język to niemiecki, francuski lub hiszpański. Poza zajęciami „ogólnymi” z dwóch języków obcych (w tym z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym), będziesz również miał możliwość uczęszczania na lekcje języka angielskiego zawodowego, które zapoznają Ciebie z terminologią związaną z tym zawodem.
Gdzie potem znajdę pracę?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować w restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, firmach zajmujących się cateringiem i obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych, a także w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach, pensjonatach, domach wczasowych.
Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwent może podwyższać kwalifikacje zawodowe, kontynuując naukę w szkołach wyższych np. na kierunku technologia żywności.
Rynek usług gastronomicznych stale się rozwija, ponieważ w Polsce w dalszym ciągu ilość restauracji, hotelów czy kawiarni jest dużo niższa niż w społeczeństwach zachodnich. Co więcej, coraz chętniej spożywamy gotowe dania, a organizację przyjęć oddajemy w ręce fachowców. Dlatego miejsc pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych nie zabraknie.
Zdobyta wiedza i umiejętności pozwolą Ci podjąć pracę w restauracjach i stołówkach, kafeteriach, kawiarniach i barach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych, jak również rozpocząć własną działalność w branży gastronomicznej. 
UWAGA! Warto pamiętać, że nasza szkoła dysponuje dwiema profesjonalnie przygotowanymi pracowniami gastronomicznymi!

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - specjalność dietetyka i fitness
- Na zajęciach realizowanych w ramach  DIETETYKI poznasz zagadnienia z zakresu:
-dietetyki klinicznej (żywienie zdrowego i chorego człowieka),
-diet stosowanych oraz diet alternatywnych,
-anatomii i fizjologii układu pokarmowego człowieka,
-planowania i układania jadłospisów i diet z zastosowaniem programów dietetycznych,
-podstaw somatometrii (pomiary ciała człowieka za pomocą określonych metod i technik pomiarowych).
Będziesz uczestniczyć także w warsztatach i szkoleniach prowadzonych przez lekarzy i dietetyków na temat zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.
Na zajęciach realizowanych w ramach  FITNESS poznasz z kolei zagadnienia z zakresu:
-podstawowych pojęć związanych z motoryką ciała człowieka i czynników ją warunkujących,
-zasad organizowania trening ukierunkowanego na poprawę poszczególnych zdolności ruchowych ciała człowieka,
-metody monitorowania poziomu sprawności fizycznej i motorycznej,
-różnic między wydolnością, a wytrzymałością organizmu,
-poznasz różne formy aktywności fizycznej,
-specyfikę zawodu trenera personalnego oraz instruktora fitness.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - specjalność kontrola jakości żywności i żywienia
-Klasa objęta innowacją przeznaczona jest dla uczniów zainteresowanych dalszym kształceniem na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem oraz dla uczniów, którzy bezpośrednio po ukończeniu szkoły chcą pracować w zakładach gastronomicznych oraz firmach branży spożywczej.
Przewiduje się nawiązanie współpracy z Wydziałem Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Śląską Wyższą Szkołą Medyczną oraz firmami prywatnymi sektora spożywczego. Utworzenie klasy objętej współpracą z takimi uczelniami zapewni wyższą jakość kształcenia i poszerzenie oferty edukacyjnej szkoły, a dodatkowe zajęcia z „Kontroli jakości żywności i żywienia” prowadzone przez specjalistów tej dziedziny, jeszcze bardziej uatrakcyjnią i podniosą poziom merytoryczny absolwentów.Dzięki wprowadzonym elementom kontroli jakości żywności i żywienia, uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w przyszłej pracy będą mogli skuteczniej dbać najwyższą jakość dostarczanych surowców, kontrolować jakość wytwarzanych produktów, a także nadzorować przebieg produkcji oraz weryfikować czy końcowy produkt, wyprodukowany został zgodnie z przyjętymi normami. Ponadto uczniowie poznają i będą stosować w praktyce metody oceny sposobu żywienia, które z powodzeniem mogą wykorzystać m.in. w tworzeniu jadłospisu w zakładach typu zamkniętego. Specjalność „Kontrola jakości żywności i żywienia” jest przeznaczona dla uczniów zainteresowanych dalszym kształceniem na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem oraz tych, którzy bezpośrednio po ukończeniu szkoły chcą pracować w zakładach gastronomicznych oraz firmach w branży spożywczej.
„Kontrola jakości żywności i żywienia” to m.in.:
-zwiększony zakres zajęć praktycznych oraz praktyk na uczelniach i w firmach sektora spożywczego w celu lepszego przygotowania się do zawodu,
-przygotowanie uczniów do pracy w firmach prywatnych w branży spożywczej,
-wiedza o jakości surowców oraz przebiegu procesu produkcyjnego,
-znajomość zdrowego stylu życia poprzez ocenę sposobu żywienia człowieka,
-umiejętność określenia wpływu jakości żywności na zdrowie człowieka.


TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI – KWALIFIKACJA: CUKIERNIK - NOWOŚĆ
- co to za kierunek?
Praca w zawodzie technologa żywności – cukiernika  polega na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów.
Uczniowie zdobywają umiejętności w tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Technolog żywności – cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców 
i półproduktów.
Technolog żywności – cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, których działanie i zastosowanie w cukiernictwie poznaje w trakcie nauki zawodu. Podczas nauki poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.
W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia uczeń kształci się w zakresie dwóch kwalifikacji:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
-magazynowanie surowców cukierniczych,
-wytwarzanie wyrobów cukierniczych,
-dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, która obejmuje:
-wytwarzanie produktów spożywczych,
-organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Jakich przedmiotów będę się uczył?
Program nauczania obejmuje, oprócz przedmiotów ogólnokształcących, także przedmioty zawodowe takie jak m.in.: towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.
Pamiętaj! Wybierając naukę w naszej szkole, otrzymujesz dwie profesjonalnie wyposażone pracownie do nauki zawodu oraz nowoczesne laboratorium analityczne w pełni przygotowane do przeprowadzania w nich egzaminów zawodowych!
Gdzie pojadę na wycieczki zawodowe?
Uczeń wybierający ten kierunek, może uczestniczyć w wycieczkach zawodowych do zakładów produkcyjnych, cukierni.
Gdzie i kiedy będę miał praktykę zawodową?
Praktyki odbywają się w klasie III i IV w wymiarze 140 godzin każda (tj. po 4 tygodnie).
Uczniowie tego kierunku mają do wyboru szeroką gamę praktyk zawodowych w cukierniach, zakładach produkcyjnych.  Pamiętaj, że w przypadku problemów ze znalezieniem miejsca praktyki, możesz liczyć na naszą pomoc!
Kiedy będę zdawał egzaminy zawodowe z poszczególnych kwalifikacji?
Egzaminy odbywają się kolejno:
Kwalifikacja  SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych – pod koniec III klasy.
Kwalifikacja  SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, w połowie V klasy.
Jakie języki obce mogę wybrać?
W naszej szkole obowiązkowo uczysz się języka angielskiego, oraz drugi język obcy: niemiecki, francuski lub hiszpański. Poza zajęciami „ogólnymi” z dwóch języków obcych (w tym z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym), będziesz również miał możliwość uczęszczania na lekcje języka angielskiego zawodowego, które zapoznają Ciebie z terminologią związaną z tym zawodem.
Gdzie potem znajdę pracę?
Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie jako:
cukiernik, technolog żywności, kierownik produkcji, laborant, pracownik produkcji, doradca ds. żywnościowych, przedstawiciel handlowy w:
-cukierniach i piekarniach,
-zakładach produkcji cukierniczej,
-kawiarniach,
-lodziarniach,
-restauracjach,
-hotelach,
-laboratoriach badających żywność,
-zakładach przemysłu spożywczego,
-hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność,
-prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
-kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.
Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.

TECHNIK ANALITYK -co to za kierunek?
Technik analityk wykonuje badania składu chemicznego surowców, produktów i innych materiałów. Zajmuje się również ich analizą na potrzeby badań doświadczalnych oraz przemysłu. Wykorzystuje do tego współczesne metody analityczne, klasyczne i instrumentalne. Korzysta 
ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Zajmuje się oceną jakości substratów, półproduktów i produktów przemysłowych. Oprócz tego może współuczestniczyć w przygotowywaniu sprawozdań i opracowań dotyczących zagadnień z dziedziny przemysłu, inżynierii materiałowej, badań naukowych, ochrony środowiska itp.
Jakich przedmiotów będę się uczył?
Poza przedmiotami ogólnokształcącymi, przygotowującymi do egzaminu maturalnego, będziesz uczęszczał na przedmioty zawodowe, takie jak: preparatyka chemiczna, podstawy technik laboratoryjnych, chemia analityczna, pracownia technik laboratoryjnych, pracownia badań bioanalitycznych i środowiskowych, pracownia kontroli laboratoryjnej i procesowej.
I pamiętaj! Wybierając naszą szkołę, dajesz sobie szansę na zdobywanie wiedzy w najlepiej wyposażonym laboratorium chemicznym w okolicy!
Gdzie pojadę na wycieczki zawodowe?
Podczas nauki odwiedzisz m.in.: Zakłady Chemiczne w Alwerni, Kopalnię „Janina” w Libiążu, Elektrownię „Siersza”, Oczyszczalnię Ścieków w Chrzanowie, Rafinerię Ropy Naftowej w Trzebini, Tauron-Wytwarzanie w Jaworznie, Szpital Powiatowy w Chrzanowie, Instytut Ekspertyz Sądowych w Krakowie, Państwową Akademię Nauk w Krakowie, Instytut Fizyki w Krakowie, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie.
Gdzie i kiedy będę miał praktykę zawodową?
Praktyka zawodowa jest przewidziana dwukrotnie: w klasie III i IV (za każdym razem jest to 140 godzin, czyli 4 tygodnie). Miejscem praktyki może być każdy rodzaj laboratorium, a jak widzisz w punkcie dotyczącym wycieczek, miejsc takich w naszej okolicy nie brakuje.
Jakie języki obce mogę wybrać?
W naszej szkole obowiązkowo uczysz się języka angielskiego, a jako drugi obowiązkowy język to: niemiecki, francuski lub hiszpański.
Poza zajęciami „ogólnymi” z dwóch języków obcych, będziesz również miał możliwość uczęszczania na lekcje języka angielskiego zawodowego, na którym poznasz specjalistyczną terminologię związaną z tym zawodem.
Kiedy będę zdawał egzaminy zawodowe?
Egzamin z pierwszej kwalifikacji CHM.03. Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych odbywa się pod koniec klasy III. Egzamin z drugiej kwalifikacji CHM.04. Wykonywanie badań analitycznych w połowie klasy V. Po zdaniu obu egzaminów otrzymujesz tytuł technika analityka.
Gdzie potem znajdę pracę?
Technik analityk może być zatrudniony w następujących działach przemysłu chemicznego: petrochemicznym, sodowym, kwasu siarkowego, nawozów sztucznych, tworzyw sztucznych, włókien sztucznych, farmaceutycznym, kosmetycznym, środków pomocniczych (środki czystości, higieniczne, pielęgnacji roślin itp.), gumowym, przetwórstwa tworzyw sztucznych, farb i lakierów.
Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie w laboratoriach: w przemyśle chemicznym, spożywczym (kontrola procesów technologicznych, analizy surowców i produktów), z obszaru rolnictwa (ocena jakości gleb, stopnia skażenia produktów rolnych), czy też ochrony środowiska (analizy wód, gleb, atmosfery, ciągły monitoring zanieczyszczeń ekosfery).
Zdobyta wiedza ułatwi Ci studia na nowoczesnych i poszukiwanych na rynku pracy kierunkach: chemia, inżynieria biomedyczna, inżynieria chemiczna i procesowa, inżynieria środowiska, biotechnologia, ochrona środowiska, technologia chemiczna, farmacja, analityka medyczna.
Wybierając ten zawód i naukę w naszej szkole zyskujesz możliwość uczenia się w najlepiej wyposażonym laboratorium chemicznym w okolicy.
Dajemy Ci gwarancję wysokich wyników na maturze z chemii oraz na egzaminie zawodowym, bowiem nasi analitycy od lat osiągają wysokie wyniki na egzaminach zewnętrznych.
Uzyskana wiedza i umiejętności pozwolą Ci znaleźć pracę w laboratoriach: przemysłowych, ochrony środowiska, klinicznych i naukowo-badawczych, toksykologicznych, pracujących dla potrzeb przemysłu spożywczego i na rzecz rolnictwa, pracowniach kryminalistycznych, laboratoriach pracujących dla potrzeb archeologii, geologii.
Zdobyta wiedza ułatwi Ci studia na nowoczesnych i poszukiwanych na rynku pracy kierunkach: chemia, inżynieria biomedyczna, inżynieria chemiczna i procesowa, inżynieria środowiska, biotechnologia, ochrona środowiska, technologia chemiczna, farmacja, analityka medyczna jak również medycyna.

TECHNIK ANALITYK - specjalność kryminalistyka
-Naukę w zawodzie technik analityk, możesz dodatkowo wzbogacić  wybierając jedną z dwóch specjalności, dzięki której rozwiniesz swoje pasje, a być może też rozbudzisz w sobie nowe zainteresowania.
Wybierając specjalność kryminalistyka:
-dowiesz się, jak tworzyć analizy kryminalne w procesie śledczym,
-zapoznasz się z metodami badań kryminalistycznych przy zabezpieczaniu i określaniu dowodów z miejsca zdarzenia bądź przestępstwa,
-będziesz potrafił wykorzystać analizę kryminalną w zakresie prawa dowodowego, pracy w policji i innych służbach śledczych, sądownictwie bądź w laboratoriach kryminalnych.


TECHNIK ANALITYK - kosmetologia i produkty kosmetyczne
-W dzisiejszych czasach dostęp oraz skuteczność zabiegów upiększających sprawia, że coraz częściej i chętniej z nich korzystamy. Szeroka oferta salonów kosmetologicznych, a także klinik medycyny estetycznej daje możliwość efektywnej poprawy urody na różnych płaszczyznach, zarówno jeżeli chodzi o wygląd twarzy, skórę włosów jak i sylwetkę.
-zwiększony zakres zajęć praktycznych oraz praktyk na uczelniach i w firmach sektora kosmetologicznego w celu lepszego przygotowania się do zawodu,
-stworzenie uczniom szansy poznania na etapie edukacji ponadpodstawowej specyfiki pracy kosmetologa oraz możliwość kontynuowania kształcenia na wyższych uczelniach,
-promocja zdrowego trybu życia poprzez właściwą pielęgnacje swojego ciała kosmetykami i suplementami dobranymi według potrzeb organizmu.

TECHNIK HOTELARSTWA -Hotelarstwo to dziedzina turystyki stwarzająca wiele możliwości rozwoju zawodowego. Wciąż powstają nowe hotele, firmy cateringowe, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria. Doskonale rozwijają się małe firmy rodzinne – pensjonaty, motele czy zajazdy. Praca w tej branży daje ogromne możliwości rozwoju i spełnienia zawodowego.
U nas nauczysz się:
-jak prowadzić działalność promocyjną i sprzedaż usług hotelarskich,
-jakie prace wiążą się z obsługą gości w recepcji,
-jak należy przygotować hotel do przyjęcia gości,
-jak wygląda przygotowanie i podanie posiłków.
Co więcej, dzięki dużej liczbie godzin języka angielskiego zawodowego nauczysz się perfekcyjnie obsługiwać gości w języku obcym! A wszystko to z dodatkiem wielu wycieczek zawodowych do rozmaitych hoteli, pensjonatów i ośrodków wczasowych.

I Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół Ekonomiczno-Chemicznych:
- klasa o profilu biologiczno-chemicznym (przedmioty rozszerzone: biologia i chemia) -Wybierając naukę w tej klasie, w przyjemnej, naukowej atmosferze, pod okiem kompetentnych i zaangażowanych nauczycieli a także przy współpracy 
z uczelniami wyższymi, zgłębisz tajniki wiedzy z zakresu biologii i chemii. Będziesz mógł uczestniczyć w zajęciach laboratoryjnych z biologii i chemii, na których przeprowadzisz zajęcia ujęte w podstawie programowej.
Wiedzę o roślinach utrwalisz w ogrodzie botanicznym, o zwierzętach w ogrodzie zoologicznym, naukę o człowieku w Muzeum Anatomii Uniwersytetu Medycznego a  o ekologii w lesie i nad jeziorem. Z nami poszukasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące przyrody ożywionej i nieożywionej a na zajęciach w terenie nauczysz się rozpoznawać gatunki fauny i flory. Poznasz tajniki laboratorium chemicznego, w którym chemia nie będzie miała przed tobą tajemnic.
Chcesz zdobyć wykształcenie średnie i wybierasz się na studia? Chcesz mieć pewność spotkania z kompetentnymi i pełnymi pasji nauczycielami, którzy wiedzą, jak uczyć skutecznie? Jak przygotować ucznia do studiów na wyższych uczelniach?
PRZEDMIOTY ROZSZERZONE: BIOLOGIA, CHEMIA
Jeżeli świat roślin i zwierząt nie ma dla Ciebie tajemnic, uwielbiasz samodzielnie badać, kroić, porównywać i wyciągać wnioski, to klasa o profilu biologiczno- chemicznym jest właśnie dla Ciebie, gdyż:
- w ramach biologii rozszerzonej będziesz sam przeprowadzał doświadczenia, wzbogacając w ten sposób wiedzę teoretyczną o praktykę,
- realizowane będą również  wybrane zagadnienia z medycyny współczesnej,
- tajniki chemii rozszerzonej poznasz podczas zajęć w naszej profesjonalnej pracowni laboratoryjnej, najlepiej wyposażonej z pośród pracowni z okolicznych szkół,
- przygotujemy Cię rzetelnie do egzaminów maturalnych, które dadzą Ci możliwość dostania się na różnorodne, atrakcyjne kierunki studiów jak medycyna, pielęgniarstwo farmacja , ratownictwo medyczne, fizjoterapia, analityka medyczna a także pokrewnych jak kosmetologia, dietetyka 
i wychowanie fizyczne,
- możesz też podjąć naukę na weterynarii, biotechnologii, chemii, biologii i ochronie środowiska,
- a co powiesz na przygotowanie do studiowania tak modnej obecnie medycyny estetycznej?


Szkoła Branżowa I stopnia:
- piekarz, wędliniarz, cukiernik, sprzedawca
Wiesz, że w Polsce zaczyna brakować osób z wykształceniem zawodowym?
Zdajesz sobie sprawę, że osobom z odpowiednim wykształceniem zawodowym niejednokrotnie łatwiej znaleźć dobrze płatną pracę niż tym, którzy skończyli studia? Pamiętaj, że ukończenie szkoły branżowej I stopnia wcale nie odbiera Ci możliwości dalszego kształcenia!!! Oferujemy trzyletnią naukę w zawsze poszukiwanych zawodach:
• piekarz,
• wędliniarz,
• cukiernik,
• sprzedawca.
Gwarantujemy kompetentną i świetnie przygotowaną kadrę oraz dwie w pełni wyposażone pracownie gastronomiczne!





Zajęcia dodatkowe :
W naszej szkole możesz rozwijać swoje pasje i zainteresowania w:
- Szkolnym Kole Gastronomicznym,
- Szkolnym Kole Turystycznym PTT,
- Szkolnym Kole Caritas,
- Szkolnym Zespole Wokalnym,
- Szkolnym Kole Tanecznym,
- Szkolnym Kole Teatralnym,
- Szkolnym Kole Wolontariatu,
- Szkolnym Kole Naukowo-Badawczym „Food Lab Tech”,
- Dyskusyjnym Klubie Kulturalnym,
- Kole Młodych Ekonomistów,
- Centrum Informacji Ekologicznej Powiatu Chrzanowskiego.

Współpracujemy z:
- Uniwersytetem Ekonomicznym w Krakowie,
- Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie,
- Akademią Śląską w Katowicach,
- Akademią WSB w Dąbrowie Górniczej,
- Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego „APEIRON” w Krakowie,
- Wyższą Szkołą Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej,
- Małopolską Uczelnią Państwową im. rotmistrza W. Pileckiego w Oświęcimiu,
- LS Airport Services S.A. w Balicach,
- Komendą Powiatową Policji w Chrzanowie,
- Szpitalem Powiatowym w Chrzanowie,
- Powiatową Strażą Pożarną w Chrzanowie,
- Zakładem Ubezpieczeń Społecznych (oddział w Chrzanowie),
- Powiatowym Urzędem Pracy w Chrzanowie,
- Trzebińskim Centrum Kultury,
- Przedsiębiorstwem Górka Cement S.A. w Trzebini,
- Firmą Simair-Flight Simulation Center w Warszawie,
- Firmą „DORADCY COOLINARNI”,
- Firmą Fagron w Trzebini,
- Firmą Unimetal Rec w Trzebini.




Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Próg punktów
TECHNIK ANALITYK Technik analityk wykonuje badania składu chemicznego surowców, produktów i innych materiałów. Zajmuje się również ich analizą na potrzeby badań doświadczalnych oraz przemysłu. Wykorzystuje do tego współczesne metody analityczne, klasyczne i instrumentalne. Korzysta ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Zajmuje się oceną jakości substratów, półproduktów i produktów przemysłowych. Oprócz tego może współuczestniczyć w przygotowywaniu sprawozdań i opracowań dotyczących zagadnień z dziedziny przemysłu, inżynierii materiałowej, badań naukowych, ochrony środowiska itp.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK ANALITYK - SPECJALNOŚĆ KOSMETOLOGIA Technik analityk wykonuje badania składu chemicznego surowców, produktów i innych materiałów, analizę na potrzeby badań doświadczalnych oraz przemysłu. Korzysta ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Zajmuje się oceną jakości substratów, półproduktów i produktów przemysłowych.
Kosmetologia i produkty kosmetyczne w naszej szkole to m.in.:zwiększony zakres zajęć praktycznych oraz praktyk na uczelniach i w firmach sektora kosmetologicznego w celu lepszego przygotowania się do zawodu; stworzenie uczniom szansy poznania na etapie edukacji ponadpodstawowej specyfiki pracy kosmetologa oraz możliwość kontynuowania kształcenia na wyższych uczelniach; promocja zdrowego trybu życia poprzez właściwą pielęgnacje swojego ciała kosmetykami i suplementami dobranymi według potrzeb organizmu;

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK ANALITYK - SPECJALNOŚĆ KRYMINALISTYKA Technik analityk wykonuje badania składu chemicznego surowców, produktów i innych materiałów, analizę na potrzeby badań doświadczalnych oraz przemysłu. Wykorzystuje do tego współczesne metody analityczne, klasyczne i instrumentalne. Korzysta ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Zajmuje się oceną jakości substratów, półproduktów i produktów przemysłowych. Oprócz tego może współuczestniczyć w przygotowywaniu sprawozdań i opracowań dotyczących zagadnień z dziedziny przemysłu, inżynierii materiałowej, badań naukowych, ochrony środowiska itp.
Wybierając specjalność kryminalistyka: dowiesz się, jak tworzyć analizy kryminalne w procesie śledczym; zapoznasz się z metodami badań kryminalistycznych przy zabezpieczaniu i określaniu dowodów z miejsca zdarzenia bądź przestępstwa; będziesz potrafił wykorzystać analizę kryminalną w zakresie prawa dowodowego, pracy w policji i innych służbach śledczych, sądownictwie bądź w laboratoriach kryminalnych;

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK EKONOMISTA Podczas nauki w zawodzie technik ekonomista poznasz zasady: organizacji pracy biura firmy, obliczania wskaźników niezbędnych do określenia sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy, sporządzania sprawozdań finansowych, prowadzenia pełnej i uproszczonej księgowości, pracy działu kadr i płac, obsługi specjalistycznych programów księgowo-finansowych, kadrowo-płacowych oraz magazynowo-sprzedażowych, marketingu, samodzielnego wykonania zadań w zakresie zaopatrzenia, magazynowania materiałów i gotowych produktów, transportu, sprzedaży towarów i usług, prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
W zawodzie technik ekonomista przewidziane są 2 kwalifikacje: EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej i EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych. Po zdaniu egzaminów z kwalifikacji uzyskujesz dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik ekonomista.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI Tytuł technika eksploatacji portów i terminali jest honorowany na terenie całej Unii Europejskiej. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
SPL.02. Obsługa podróżnych w portach i terminalach.
SPL.03. Obsługa ładunków w portach i terminalach.
Uczniowie realizują w zakresie rozszerzonym przedmioty: geografia, język angielski.
U nas nauczysz się:
-obsługi podróżnych w portach i terminalach;
-magazynowania różnego rodzaju ładunków w portach i terminalach;
-obsługi środków transportu w portach morskich i rzecznych, a także w terminalach samochodowych, kolejowych i lotniczych;
-przygotowania dokumentów do przeładunku i magazynowania towarów;
-wyboru odpowiednich środków transportu do obsługi portów i terminali;
-obsługi zintegrowanych systemów informatycznych stosowanych;
-obliczania kosztów przeładunku i magazynowania towarów, a także obsługi pasażerów;
-języka angielskiego zawodowego używanego w portach i w terminalach;

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI - SPECJALNOŚĆ MUNDUROWE SŁUŻBY OPERACYJNE Technik eksploatacji portów i terminali ze specjalnością mundurowe służby operacyjne przygotuje Cię do:
-prowadzenia działań w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa w porcie lotniczym;
-pozyskiwania oraz przekazywania informacji dotyczących ciągłości operacyjnej portu lotniczego, w tym ochrony portu przed aktami bezprawnej ingerencji;
-monitorowania stanu infrastruktury portu lotniczego, prowadzenie działań operacyjnych zgodnie z obowiązującymi procedurami w celu zapewnienia bezpieczeństwa operacji lotniczych i lotniskowych w porcie lotniczym;
Innowacja Mundurowe służby operacyjne na kierunku Technik eksploatacji portów i terminali realizowany będzie we współpracy z partnerami szkoły, którymi są:
Agent Handlingowy: LS Airport Services
Międzynarodowy Port Lotniczy Katowice – Pyrzowice
Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków-Balice
Krajowa Administracja Celno-Skarbowa
SOL -Służb Ochrony Lotnisk
GTL- Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego z siedzibą w Katowicach

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK EKSPLOATACJI PORTÓW I TERMINALI- SPECJALNOŚĆ EDUKACJA POLICYJNA Edukacja Policyjna w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali to przygotowanie do egzaminów kwalifikujących do pracy w zawodzie policjanta oraz doskonała szkoła wychowania obywatelskiego i patriotycznego, poprzez kształtowanie właściwych postaw, zaszczepienie dyscypliny, odpowiedzialności, uczciwości, umiejętności współpracy w zespole i szeroko rozumianej tolerancji wobec zachowania innych ludzi.
Ponadto oferujemy:
-naukę samoobrony i sztuk walki,
-szkolenie z zakresu ratownictwa przedmedycznego,
-szkolenie z zakresu kodeksu ruchu drogowego,
-naukę strzelania,
-zajęcia z psychologii z elementami kryminologii.
W ramach zawodu oraz innowacji Współpracujemy z Komendą Powiatową w Chrzanowie, Komendą Wojewódzką w Krakowie oraz Wojewódzkim Inspektoratem Transportu Drogowego w Krakowie, 35 Wojskowym Oddziałem Gospodarczym w Krakowie, Zakładem Karnym w Krakowie
Zajęcia częściowo realizowane będą na strzelnicy sportowej.


Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK HOTELARSTWA Hotelarstwo to dziedzina turystyki stwarzająca wiele możliwości rozwoju zawodowego. Wciąż powstają nowe hotele, firmy cateringowe, ośrodki wypoczynkowe, sanatoria. Doskonale rozwijają się małe firmy rodzinne – pensjonaty, motele czy zajazdy. Praca w tej branży daje ogromne możliwości rozwoju i spełnienia zawodowego.

U nas nauczysz się:
-jak prowadzić działalność promocyjną i sprzedaż usług hotelarskich,
-jakie prace wiążą się z obsługą gości w recepcji,
-jak należy przygotować hotel do przyjęcia gości,
-jak wygląda przygotowanie i podanie posiłków.Co więcej, dzięki dużej liczbie godzin języka angielskiego zawodowego nauczysz się perfekcyjnie obsługiwać gości w języku obcym! A wszystko to z dodatkiem wielu wycieczek zawodowych do rozmaitych hoteli, pensjonatów i ośrodków wczasowych.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK SPEDYTOR Technik spedytor to zawód, który uczy:
- zasad polityki transportowej;
- realizacji zleceń transportowo-spedycyjnych;
- przygotowania dokumentów spedycyjnych oraz transportowych;
- doboru odpowiednich środków transportu do przewożonego ładunku;
- obsługi różnych środków transportu wykorzystywanych w spedycji;
- obliczania kosztów transportu, załadunku przeładunku i wyładunku towarów;
- szacowania kosztów spedycyjnych;
- transportowania i przechowywania różnego rodzaju ładunków (w tym niebezpiecznych, wielkogabarytowych, żywych zwierząt);
- obsługi zintegrowanych systemów informatycznych stosowanych w pracy spedytora;
- umiejętności w zakresie obsługi celnej;
- języka angielskiego zawodowego używanego w spedycji.
Tytuł technika spedytora jest uzyskiwany w wyniku zdania kwalifikacji:
SPL.05. Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów 

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK SPEDYTOR - SPECJALNOŚĆ POLICYJNA Wybierając technika spedytora, możesz zdecydować się na dodatkową specjalność: edukacja policyjna. W efekcie nie tylko przygotowujemy Ciebie do pracy zawodowej,
zgodnej z kierunkiem kształcenia, ale dajemy możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji, przydatnych przy podejmowaniu pracy w służbach publicznych.
Twoje kompetencje wzbogacą się o znajomość kodeksu ruchu drogowego i ratownictwa medycznego, psychologii z elementami kryminologii oraz umiejętności strzeleckie i samoobrony.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK SPEDYTOR - SPECJALNOŚĆ SŁUŻBA CELNA Technik spedytor o specjalności służba celna to zawód, który przygotowuje do:
- wykonywania zadań wynikających z przepisów wspólnotowych regulujących statystykę dotyczącą obrotu towarowego pomiędzy państwami członkowskimi Unii Europejskiej (INTRASTAT) oraz obrotu towarowego państw członkowskich Unii Europejskiej z pozostałymi państwami (EXTRASTAT);
- kontroli celno-skarbowa, towarów objętych procedurami celnymi;
- wykrywania, zapobiegania i zwalczania przestępstw i wykroczeń skarbowych i ściganie ich sprawców;
- realizacji polityki celnej w części dotyczącej przywozu i wywozu towarów;
- pełnienia służby w organach Administracji Celno-Skarbowej;
- kontynuowania kształcenia na uczelniach wyższych;
Na specjalności służba celna zwiększony został zakres zajęć praktycznych oraz praktyk w służbach celnych, w oddziałach Inspekcji Transportu Drogowego
w celu lepszego przygotowania się do zawodu.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI – KWALIFIKACJA CUKIERNIK Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą– co to za kierunek?
Praca w tym zawodzie polega na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów.
Technolog żywności – cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Podczas nauki poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.
W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia uczeń kształci się w zakresie dwóch kwalifikacji:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych, magazynowanie surowców cukierniczych; wytwarzanie wyrobów cukierniczych; dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, która obejmuje: wytwarzanie produktów spożywczych, organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i prawidłowej obsługi konsumenta.
W zawodzie wyróżniamy 2 kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań. Uczniowie uczą się sporządzać potrawy i napoje zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – SPECJALNOŚĆ DIETETYKA I FITNESS Na zajęciach realizowanych w ramach DIETETYKI poznasz zagadnienia z zakresu:
dietetyki klinicznej (żywienie zdrowego i chorego człowieka),
diet stosowanych oraz diet alternatywnych,
planowania i układania jadłospisów i diet z zastosowaniem programów dietetycznych,
podstaw somatometrii (pomiary ciała człowieka za pomocą określonych metod i technik pomiarowych).

Na zajęciach realizowanych w ramach FITNESS poznasz zagadnienia z zakresu:
podstawowych pojęć związanych z motoryką ciała człowieka i czynników ją warunkujących,
zasad organizowania trening ukierunkowanego na poprawę poszczególnych zdolności ruchowych ciałą człowieka,
metody monitorowania poziomu sprawności fizycznej i motorycznej,
różnic między wydolnością, a wytrzymałością organizmu,
poznasz różne formy aktywności fizycznej,
specyfikę zawodu trenera personalnego oraz instruktora fitness.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - SPECJALNOŚĆ KONTROLA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Specjalność „Kontrola jakości żywności i żywienia” jest przeznaczona dla uczniów zainteresowanych dalszym kształceniem na kierunkach związanych z żywnością i żywieniem oraz tych, którzy bezpośrednio po ukończeniu szkoły chcą pracować w zakładach gastronomicznych oraz firmach w branży spożywczej.Dzięki wprowadzonym elementom kontroli jakości żywności i żywienia, uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w przyszłej pracy będą mogli skuteczniej dbać najwyższą jakość dostarczanych surowców, kontrolować jakość wytwarzanych produktów, a także nadzorować przebieg produkcji oraz weryfikować czy końcowy produkt, wyprodukowany został zgodnie z przyjętymi normami. Ponadto uczniowie poznają i będą stosować w praktyce metody oceny sposobu żywienia, które z powodzeniem mogą wykorzystać m.in. w tworzeniu jadłospisu w zakładach typu zamkniętego.

Przedmioty punktowane: Geografia, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Język angielski, Język francuski, Język hiszpański, Język niemiecki, Język rosyjski, Język włoski
0

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 126; Wersja: 25.104.20250509.1649 Harmonogram ID: 529;